Octopus Research Tools fejlesztés

Az emberi viselkedéssel kapcsolatos “digitális lábnyomokhoz” számos forrásból származhatnak: weboldalak, közösségi média, okostelefon alkalmazások és különféle szenzorok. Az adatgyűjtés jellegét tekintve ezek nem-intruzív módszerek, ugyanakkor nagyfokú pontosságot és részletességet biztosítanak. Ezek az eljárások azonban nem tudják pótolni az emberek közvetlen megkérdezésén alapuló hagyományos kutatási módszerekkel (survey és interjúk) gyűjtött adatokat. 

A kutatási projekt elsődleges célja, hogy ezt a két módszertani, adatgyűjtési paradigmát egyesítse. Egy olyan okostelefon-alapú megoldást készítünk el, amely egyesített platformot biztosít a szenzor-alapú adatgyűjtésnek, illetve a hagyományos survey-alapú adatgyűtésnek. A cél, hogy olyan innovatív módszertani megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek alkalmasak különféle társadalmi problémák vizsgálatára, az emberi viselkedés modellezésére és előrejelzésére, és ennek alapján a szakpolitikai döntéshozatal támogatására. 

A MILAB keretében 2021 őszén kezdődött el az Octopus Research Tools fejlesztése, amely egy okostelefon alapú komplex adatgyűjtő szoftver ökoszisztéma. 2022 nyarára elkészült a keretrendszer, a jogosultságkezelési, kérdőívszerkesztő és trigger modul, továbbá az Android-on futó demo applikáció. 

A folytatásban további modulokkal kívánjuk bővíteni a rendszert és egyben előkészítjük a piaci megjelenését az alábbi roadmap alapján:

Milestone #1: Belső demo – open beta (2022.09.01.) Octopus Research Tools applikáció kérdőíves és lokáció méréssel, idő és lokáció triggerelés alapján, pilot jellegű TK-s belső kutatási projekt lebonyolítása.

A milestone során megvalósítandó fejlesztések:

Octopus app: alap alkalmazás, Android, iOS; belépés, authentikáció kezelés; dashboard; profilkezelés; kérdőívek kitöltése; lokáció adatok rögzítése; idő alapú triggerek; lokáció alapú triggerek; értesítések

Octopus web: projekt tervező; kérdőív- és lokáció modulok beállításának lehetősége; a modulokhoz idő-, értesítő (push, email) és lokáció triggerek hozzáadásának lehetősége; email értesítések bevezetése; szerepkörök kezelése

Milestone #2: Külső pilot – release candidate (2023.02.01.) Pilot kutatás nem TK-s kutatók részvételével, külső partnerek bevonásával

A milestone során megvalósítandó fejlesztések:

Octopus app: villámkérdések (push notificationben); demo kérdőív friss felhasználóknak

Octopus web: minta kezelése (alanyok kiválasztása a weben); kérdőív szerkesztő átdolgozása; a meglévő funkcionalitás mellett a feltételes ugrások bevezetése; dashboard: admin, kutató és kutatásban részt vevő személyek számára a mérési eredmények elérhetővé tétele

Milestone #3: Octopus Research Tools – stable release Nyilvános launch, kommunikációs kampány

A milestone során megvalósítandó fejlesztések: Egyedi (extrém) adatgyűjtések előkészítése: kapcsolatok, app aktivitás, hangrögzítés, fiziológiai adatok; más octopus appot futtató készülék ellenőrzése (BT beacon lehetőség) A fejlesztés mellett további módszertani kísérleti kutatásokat és publikációkat is tervezünk, illetve kiemelt célunk a releváns nemzetközi hálózatokba való integrálódás.