Platformszolgáltatók európai szabályozási környezetének átalakulása - Polyák Gábor és Szalay Klára előadása a TK MILAB Speaker Series sorozatában

   2022. január 11.

 

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021. tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2022. január 11-én 14:00 órától „Platformszolgáltatók európai szabályozási környezetének átalakulása” címmel kerül megrendezésre.

Előadók:

Polyák Gábor és Szalay Klára (TK JTI)

Moderátor:

Mezei Kitti (TK JTI)

Absztrakt:

Az Európai Bizottság intenzív stratégiai és jogalkotási folyamatba kezdett, hogy elősegítse az európai egységes digitális piac kialakítását. Teszi ezt 3 nagy egységbe foglalva: digitális társadalom, digitális gazdaság és fejlett digitális technológiák címszavak szerint csoportosít. A jogalkotási folyamat egyik állomásaként 2020 végén két rendelettervezet látott napvilágot, amelyre egységesen Digitális szolgáltatáscsomagként utalnak. A digitális szolgáltatáscsomag célja, új, egyértelműbb felelősségi szabályok meghatározása a digitális szolgáltatások és felhasználóik viszonyában, illetve a jelenleg kapuőrként működő nagy online platformok alaposabb ellenőrzése új versenyjogi eszköz bevezetésével. A kutatás ebben a szakaszában a platformszolgáltatók európai szabályozási környezetének átalakulását két aspektusból közelítettük meg: egyrészt a piacszabályozás felől, másrészt a hatósági feladatok felől. Ez a két megközelítés alapozza meg az adott piacon működő szolgáltatók jövőbeli jogi helyzetét.

 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/4PNMv4qGFakcazCT7  

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.