Meddig érvényes egy klasszifikáció? Oltásellenes kommentek klasszifikációja

A COVID-dal kapcsolatos oltásellenességet vizsgáló projektünk tágabb célja az volt, hogy létrehozzunk egy olyan döntéshozó támogatási platformot, amely az online térben keletkező szöveges adatokat felhasználva képes az adott témában, valós időben képet adni a hazai lakosság véleményéről és reakciójáról. A klasszifikációs projektek nagy része időben már lezárult adathalmazok osztályozását végzi el. A dinamikusan növekvő digitalizáció viszont egyre több folyamatosan bővülő adatot tesz elérhetővé, ahol a klasszifikáció akár folyamatos igényként is felmerülhet. Ez a folyamatosság fontos jellemzője projektünknek is. Bizonyos klasszifikációs modellek képesek folyamatosan újratanulni a bemenő adatok alapján, a tanuló adathalmazokra épülő modellek esetében azonban nehezebb az adaptáció. A modellek újratanításának magas a költsége, ezért fontos kérdés, hogy meddig használunk egy futó modellt, és mikor döntünk úgy, hogy új modellre van szükségünk.

Részprojektünkben a 2020–21-es időszakban kialakítottunk egy olyan keretrendszert, amely képes az oltásokkal és oltásellenességgel kapcsolatos diskurzust monitorozni a magyar online térben. Ennek a keretrendszernek egy központi eleme az a BERT modell, ami a kommentek oltásellenesség szerinti klasszifikációját végzi el. A kiinduló modellt 2021 tavaszán készítettük el, 10 000 komment kézi klasszifikációjával. Mivel az adatgyűjtés folyamatosan zajlott, a diskurzus pedig időben változott, felmerült a modell működésének időtállósága. A kérdés megvizsgálásához 2021 végén készítettünk egy új annotációt a 2021 őszi kommentekre építve.

 

Résztvevő kutatók:
Boros Krisztián
Katona Eszter Rita
Kmetty Zoltán
Kollányi Bence
Knap Árpád
Vancsó Anna

 

Publikáció:
Vancsó Anna, Kmetty Zoltán. Dominant Christian narratives of solidarity during the COVID pandemic in Hungary. Intersections. East European Journal of Society and Politics. Vol. 7 No. 3, 2021, pp. 101–119

 

Együttműködő partnerek:
SentiOne
Ynsight

 

Workshop:
Oltásellenesség három módszer keresztmetszetében, 2021. január 12., online meetup

 

Konferencia-előadások:
Kmetty Zoltán. „Russian vaccine will be good for our politicians; I want Pfizer” – Changing narratives of vaccination in Hungary. 7th International Conference on Computational Social Science IC2S2, online, 2021.07.27–31.
Kmetty Zoltán. Mapping the network of anti-vaxxer and pro-vaxxer supporters. Sunbelt and NetSci Conference, online, 2021.07.06–11.
Döntéstámogató platform demo bemutatója, MI Koalíció Szakmai Nap és Kiállítás, BME Q Épület, 2021.06.15–16.
Kmetty Zoltán. A COVID-19 oltással kapcsolatos online diskurzus alakulásának vizsgálata szövegbányászati módszerekkel. VIII. Oktatás- és Kutatásmódszertani Szakmai Nap, Semmelweis Egyetem, 2021.02.30.

 

Demó:
MILAB COVID Dashboard