A projekt alapadatai

 

A felhívás megnevezése: RRF-2.3.1-21 Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése
A projekt címe: Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium létrehozása és komplex fejlesztése (MILAB)
Azonosító: RRF-2.3.1-21-2022-00004
Összköltség: 9 439 666 600 Ft
TK Támogatás összege: 337 500 000 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Futamidő: A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 2022. március 1. – 2025. június 30. között
(Fő) Kedvezményezett neve: Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

Tovább

Legutóbbi bejegyzések

2023. május 9. - AI and Algorithms in criminal justice: possibilities and ethical limits considering the case of Spain. Fernandó Miró-Llinares előadása, TK MILAB AI and Law Series

Folytatódik a Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB AI and Law Series sorozata, melynek következő állomása 2023. május 9-én 10:00 órától „AI and Algorithms in criminal justice: possibilities and ethical limits considering the case of Spain” címmel kerül megrendezésre.

Előadó: Fernando Miró-Llinares (Professor of Criminal Law and Criminology, Director of Criminal Research Center for Crime Prevention (Elche, Spain)

2023. április 24. - Szövegbányászat és Mesterséges Intelligencia képzési program - alapozó kurzus

A kurzus során a résztvevők megismerkednek az alapvető szövegbányászati feladatokkal és ezek társadalomtudományi alkalmazásaival. Áttekintő képet kapnak az információ-visszakeresés és az információ-kinyerés eltéréseiről, valamint a szózsák és a vélemény- (szentiment-) elemzés kérdésköréről. A kurzus az elméleti és módszertani alapok tisztázása mellett néhány példa keretében betekintést nyújt az R/RStudió használatába. Bemeneti követelmény nincs, az alapvető statisztikai, kvantitatív módszertani, valamint programozási ismerek ugyanakkor hasznosak az anyag feldolgozásához.

2023. február 27. - MI narratívák az online médiában címmel elérhető a vizsgálatunk eredményeiről szóló kutatási jelentés

A kutatássorozat második lépésében az információk „kínálati” oldala felé fordultunk, hiszen az új technológiákkal, így a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos vélemények és ismeretek alakulásában is meghatározó szerepe van a médiában megjelent információknak. A magyarországi kutatások eddig nem nagyon vizsgálták, hogy a hazai online média milyen formában számol be az MI alkalmazásáról, potenciális használati lehetőségeiről és milyen látens és manifeszt üzeneteket közvetít az utópia utópia-disztópia, illetve bizalom bizalom-bizalmatlanság dimenzióiban. Kutatásunk a 2020 és 2022 közötti időszakban megjelent híreket, illetve közösségi média diskurzusokat elemzi és értelmezi. értelmezi.