Oral history archívum dokumentumainak gépi tárgyszavazása - Gárdos Judit, Gergely Júlia és Micsik András előadása, TK MILAB Speaker Series

   2022. március 31.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021.tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2022. március 31-én 14:00 órától „Oral history archívum dokumentumainak gépi tárgyszavazása” címmel kerül megrendezésre.

Előadók: 

Gárdos Judit (TK KDK), Gergely Júlia (TK KDK) és Micsik András (SZTAKI)

Absztrakt:

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központjának két archívuma, a KDK, amely a TK intézeteiben zajló kutatásokat archiválja, és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely, amely a hazai kvalitatív társadalomkutatások örökségét őrzi pilot projektben vett részt a SZTAKI-val együttműködésben. A projekt célja a két archívum interjúgyűjteményének tárgyszavakkal és egyéb metaadatokkal való ellátása (pl. nevek és helyek felismerése) mesterséges intelligencia eszközök felhasználásával.

A munka újszerűsége és fő kihívása egyfelől az, hogy nem jól kategorizálható kutatási produktumokhoz (pl. tudományos publikációkhoz), hanem sokkal nehezebben kategorizálható kutatási háttéranyagokhoz (interjúkhoz) társít leíró adatokat, másfelől az, hogy olyan gépi módszereket alkalmaz, amelyek ezen a speciális a területen még gyerekcipőben járnak, illetve amelyek nem néhány, hanem néhány száz kategóriával kell, hogy dolgozzanak.

A projekt várt eredménye, hogy javítsa a két archívum weboldalán az interjús anyagok  kereshetőségét, valamint növelje az archívumok által őrzött kutatási anyagok láthatóságát.

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/5dfSWmzTXTwgZ4CY8

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.