Aspect based emotion analysis of Hungarian parliamentary speeches - Üveges István előadása, TK MILAB Speaker Series

   2022. szeptember 27.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021.tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2022. szeptember 27-én 10:00 órától „Aspect based emotion analysis of Hungarian parliamentary speeches” címmel kerül megrendezésre.

Előadó: Üveges István  (TK PTI-poltextLAB)

 

Moderátor:

Gárdos Judit (TK KDK)

 

Absztrakt:

Előadásunkban magyar nyelvű parlamenti felszólalások mesterséges intelligencia alapú emócióelemzését célzó kutatásunk eredményeit mutatjuk be.  Elsőként röviden szólunk az általunk létrehozott induktív emóció-kategóriarendszerről, amelyet az annotáció minőségének javulása érdekében alakítottunk ki, majd bemutatjuk az aspektus-szinten annotált korpuszunkat, amelyben a tagmondatonként meghatározott emóciótartalom mellett, az emóció aspektusát is jelölték az annotátorok.  Ezt követően az elkészült korpusz egy részén gépi tanulási kísérletet végeztünk magyar nyelvre készített BERT modell segítségével. Ennek során a cél az volt, hogy a modell helyesen azonosítsa be az egyes mondatokban fellelhető érzelmeket, illetve azt a szót, vagy szókapcsolatot is, amelyre az adott érzelem irányul, azaz az érzelem aspektusát.

Várakozásaink szerint a korpuszon tanított huBERT modell széles körben alkalmazható lesz politikai szövegek érzelem elemzésére, a korpusz pedig maga is tanítóadatként szolgálhat további modellek készítéséhez. 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/DbiFpJtEzSrCoSnR8

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.