Tárgyszavak és a világ. Gépi feldolgozás a TK társadalomtudományos interjúiban - TK MILAB Speaker Series, 2023.01.31., 10 óra

   2023. január 31.

Folytatódik a Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series  rendezvénysorozata, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2023. január 31-én 10:00 órától „Tárgyszavak és a világ. Gépi feldolgozás a TK társadalomtudományos interjúiban” címmel kerül megrendezésre.

Előadók: Horváth Anna (TK KDK) és Szöllősi Melinda (ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskola Társadalom- és Szociálpolitika Program). Az eseményt Gárdos Judit (TK KDK és TK SZI) moderálja.

Absztrakt:

A természetesnyelv-feldolgozás (Natural Language Processing) egyre elterjedtebb módszertanná növi ki magát a társadalomtudományi szövegelemzés területén. Újabban az adatrepozitóriumok világában is mind nagyobb teret nyer ez az innovatív módszertani megközelítés.

A TK Kutatási Dokumentációs Központjának (TK KDK) és a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának munkatársai a MILAB pilot projekt keretei között a KDK és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely interjús gyűjteményeihez tartozó metaadatok gazdagítását tűzték ki célul.

A projekt során a feladathoz összeállított társadalomtudományos tárgyszókészlet alkalmazásával, gépi szövegelemzési technikák tesztelésével, majd a legmegfelelőbb kiválasztásával tárgyszavakat (tartalmat leíró címkéket) társítunk interjús anyagainkhoz. A gépi feldolgozással kapott absztrakt tárgyszavakat új metaadatként adjuk hozzá a dokumentumokhoz, ezáltal anyagaink új kutatások számára nyílnak meg, szélesebb kutatói és érdeklődői kör számára válnak láthatóvá, hozzáférhetővé.

Előadásunkban bemutatjuk a munka eddigi lépéseit, beszélünk a KDK tárgyszókészletének összeállítása, a gépi tárgyszógenerálás manuális előkészítése és utólagos validálása során felmerülő módszertani és episztemológiai kérdésekről, az eddigi eredményekről, és a felhasználás tervezett módjairól.

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: REGISZTRÁCIÓ

 

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.