2021. április 13. - Máté Ákos előadása a TK MILAB Speaker Series következő állomasaként

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el rendezvénysorozatát, melynek során három hetente, keddenként online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. 

A sorozat második állomása 2021. április 13-án 10 órától Máté Ákos (TK PTI-POLTEXTLAB) előadása "A magyar jegybanki közlemények hatása az állampapír hozamokra – egy új monetáris szentiment szótár eredménye" címmel.

Az előadás online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://cutt.ly/ycS4iy7

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.

 

Az előadás absztraktja:

Az előadásban bemutatjuk hogy hogyan lehetséges egy specializált szentiment szótár használatával megbecsülni a jegybanki közlemények látens monetáris politikai dimenzióit. Ehhez a feladathoz egy erre a célra készített szótárt használunk, ami a mérések alapján az eddig használt általános és specializált szótári megoldásoknál is pontosabb ereményeket ad. Az előadás célja kettős: egyrészt bemutatjuk a szótár megalkotásának a folyamatát, illetve hogy a különböző felmerült nehézségeket hogyan hidaltuk át. Másrészt pedig a monetáris szentiment dimenziók felhasználását demonstáló tanulányt mutatjuk be, ahol a becsült szentimentet használva bemutatjuk hogyan ez a látens dimenzió milyen hatással bír a magyar állampapírok hozamára.