2021. május 27 - Ságvári Bence előadása a TK MILAB Speaker Series következő állomásaként

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el rendezvénysorozatát, melynek során három hetente, keddenként online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. 

A sorozat második állomása 2021. május 27-én 14 órától Ságvári Bence (CSS-RECENS) előadása "Mennyit érnek a digitális lábnyomaink? Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtési kutatásokban" címmel.

Az előadás online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://cutt.ly/7nqAjYk

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.

Absztrakt
Ságvári Bence, Koltai Júlia, Gulyás Attila
 
Mennyit érnek a digitális lábnyomaink? Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtési kutatásokban 
 
A survey kutatásokban az egyes társadalmi csoportokra jellemző válaszadói hajlandóság mintázatainak, az eltérő adatfelvételi technikák, illetve a különböző típusú és mértékű incentívák hatásának vizsgálata több évtizedes múltra tekint vissza. Bár ez a terület is folyamatosan változik, mégis megkockáztathatjuk, hogy az alapvető összefüggések már ismertek és csak a különböző rendszerek folyamatos finomhangolására van szükség. Az okostelefonok és az egyéb, passzív szenzoros adatgyűjtésre alkalmas eszközök széles körű társadalmi elterjedtsége azonban új lehetőségeket kínál a hibrid („amplified”/„enriched) adatfelvételek számára. Míg azonban technikailag nem túl bonyolult a szenzor-adatok kinyerése és továbbítása a készülékekből, és az így rendelkezésre álló kutatási lehetőségek is végtelennek tűnnek, de mindez nem valósulhat meg anélkül, hogy ne lennének olyan kutatási alanyaink, akik hajlandóak együttműködni és akár hosszabb távon megosztani adataikat (anonim módon) a kutatókkal.
Az előadás egy képzeletbeli passzív szenzoros adatgyűjtésen alapuló kutatásban való részvételi hajlandóságot vizsgálja egy országos reprezentatív kutatás adatai alapján. Ennek során elsősorban arra kerestük a választ, hogy a hagyományos kérdőíveken keresztül hozzáférhető személyes információkhoz, véleményekhez képest az emberek miként „árazzák” be a saját digitális lábnyomaikat. Melyek az elsődleges félelmeik a különböző típusú szenzorokból származó adatmegosztásokkal kapcsolatban; milyen kutatási témákban hajlandóak inkább részt venni; és mekkora az a pénzbeli ellenszolgáltatás, amely esetében ’fair deal’-nek tekintik a kutatásban való részvételt.

A rendezvény online formában, Zoom-on kerül megrendezésre, melyre a linket a rendezvényt megelőző napon küldjük ki a regisztrálóknak.