2021. június 21. - TK MILAB siker a Mesterséges Intelligencia Koalíció által rendezett szakmai napon és kiállításon

2021. június 15-én zártkörű szakmai napot tartott, június 16-án pedig nyilvános kiállítást rendezett a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében megrendezett kiállításon a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium tagjainak demonstrációi is megtekinthetők voltak.

A zártkörű szakmai napon az MI Koalíció tagjai vettek részt. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke közös sajtótájékoztatójukban számoltak be a mesterséges intelligencia kutatás és alkalmazás során elért eredményekről, valamint vázolták mely területeken igyekeznek fejleszteni az MI-rendszerek alkalmazását.

A TK MILAB is képviseltette magát egyik részprojektjével, Kmetty Zoltán, Ságvári Bence és Katona Eszter Rita kutatók részvételével. A kutatócsapat a MILAB projekt keretében az oltásellenesség hazai alakulását vizsgálja 2020 őszétől. Több millió cikket és kommentet dolgoztak fel a legmodernebb NLP és MI megoldásokkal. A kiállításon egy olyan platformot próbálhattak ki az érdeklődők, amely interaktívan mutatja be, hogyan alakult a hazai online közbeszédben az oltásokkal kapcsolatos diskurzus és hogyan változott az oltásellenesség volumene a koronavírus járvány különböző szakaszaiban. Céljuk egy olyan döntéshozó támogatási platform létrehozása, amely az online térben keletkező szöveges adatokat felhasználva képes szakpolitikai témában, valós időben képet adni a hazai lakosság véleményéről és reakciójáról. 

A projekt külön is megemlítésre került a sajtótájékoztató során, Palkovics Miniszter úr impresszívnek nevezte a fejlesztést. A kiállítás látogatói is pozitív visszajelzéseket adtak a látottakra, továbbá számos potenciális szakmai továbblépési lehetőség is körvonalazódik. A kutatás a következő támogatási időszakban is folytatódni fog a TK MILAB egyik kiemelt részprojektjeként.