2021. június 17. - Mennyit érnek a digitális lábnyomaink? Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtési kutatásokban - Ságvári Bence előadása a TK MILAB projekt keretében folyó kutatásukról

A TK MILAB Speaker Series sorozatának legutóbbi előadásában Ságvári Bence, a CSS-RECENS tudományos főmunkatársa mutatta be a projekt keretében zajló kutatását.


Az okostelefonok és az egyéb, passzív szenzoros adatgyűjtésre alkalmas eszközök széles körű társadalmi elterjedtsége új lehetőségeket kínál a hibrid („amplified”/„enriched) adatfelvételek számára. Míg azonban technikailag nem túl bonyolult a szenzor-adatok kinyerése és továbbítása a készülékekből, és az így rendelkezésre álló kutatási lehetőségek is végtelennek tűnnek, de mindez nem valósulhat meg anélkül, hogy ne lennének olyan kutatási alanyok, akik hajlandóak együttműködni és akár hosszabb távon megosztani adataikat (anonim módon) a kutatókkal.


Az előadás egy képzeletbeli passzív szenzoros adatgyűjtésen alapuló kutatásban való részvételi hajlandóságot vizsgálja egy országos reprezentatív kutatás adatai alapján. Ennek során elsősorban arra keresik a választ, hogy a hagyományos kérdőíveken keresztül hozzáférhető személyes információkhoz, véleményekhez képest az emberek miként „árazzák” be a saját digitális lábnyomaikat, mennyire hajlandóak megosztani a mobiltelefonjuk által gyűjtött adatokat kutatási (és nem marketing) célokra. Melyek az elsődleges félelmeik a különböző típusú szenzorokból származó adatmegosztásokkal kapcsolatban; milyen kutatási témákban hajlandóak inkább részt venni; és mekkora az a pénzbeli ellenszolgáltatás, amely esetében ’fair deal’-nek tekintik a kutatásban való részvételt.
 

A négy fős kutatói team (Gulyás Attila, Kókai Krisztián, Koltai Júlia, Ságvári Bence) célja egy olyan Android/iOS applikáció létrehozása, amely egyesített platformot biztosít a szenzor-alapú adatgyűjtésnek, illetve a hagyományos survey-alapú adatgyűtésnek. A cél, hogy olyan innovatív módszertani megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek alkalmasak különféle társadalmi problémák vizsgálatára, az emberi viselkedés modellezésére és előrejelzésére, és ennek alapján a szakpolitikai döntéshozatal támogatására.