2021. július 11. - Az elmúlt hetekben is folytatódtak a modern technológia és a jog kapcsolatát taglaló rendezvényeink

A Jogtudományi Intézet tudományos munkatársai, Mezei Kitti és Szentgáli-Tóth Boldizsár a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium keretében 2021. május 11-én előadást tartottak az Arsboni Legalfest című rendezvényén, amelyre az idei évben online került sor. Az előadás címe „Modern technológiák - Új jogi kihívások” volt, a rendezvényt Kálmán Kinga, intézetünk gyakornoka moderálta. A felvezetőben az előadók bemutatták a Jogtudományi Intézet mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatásait, majd az előadás első felében Mezei Kitti a modern technológiák térnyerésének büntetőjogi vonatkozásait taglalta, ezt követően Szentgáli-Tóth Boldizsár a mesterséges intelligencia jogi személyiségének és bírósági alkalmazásának perspektíváit vázolta fel. Az előadás teljes terjedelmében meghallgatható az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=35vmLT-yj3U

Munkatársaink 2021. július 9. péntek délutánra ugyancsak panelt szerveztek az International Society of Public Law (ICON) éves konferenciáján, amelyre ezúttal a járványhelyzet és az abból következő utazási korlátozások miatt online formában került sor. A panelt intézetünk igazgatója, Gárdos-Orosz Fruzsina moderálta, discussantként pedig kollégánk, Varju Márton működött közre. Az első előadást Mezei Kitti és Ambrus István tartották, akik a mesterséges intelligencia (MI) megjelenését vizsgálták a büntetőjogi szabályozásban és gyakorlatban. Ezt követően Chronowski Nóra, Kálmán Kinga és Szentgáli-Tóth Boldizsár az MI bírósági alkalmazásának lehetőségeit és ezen változásoknak a tisztességes eljárásokra gyakorolt hatásait járta körbe. Czebe András az MI-alapú DNS vizsgálatok bizonyítási eljárásban való felhasználását és az ezzel összefüggő kockázatokat elemezte. Végezetül Kecskés Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az MI fokozatosan teret nyer a nemzetközi közjogban is és számottevően fogja befolyásolni az államközi kapcsolatok alakulását. A másfél órás panel folyamán a hallgatóság számos aspektusát ismerhette meg a mesterséges intelligencia jogi vetületeinek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az MI-nek teret engedő, de a garanciák megőrzését szem előtt tartó szemlélet egyensúlya vezethet el hosszabb távon a modern technológia kínálta lehetőségek leghatékonyabb kiaknázásához.

Szeptembertől tovább folytatódik a témával foglalkozó rendezvényeink sorozata és újra indulnak a MI jogrendszerre gyakorolt hatását körbejáró rendszeres tudományos üléseink is.