2021. július 29. - Precíziós gazdálkodás és mesterséges intelligencia kapcsolata - beszámoló

A TK MILAB Speaker Series tavaszi programsorozatát a „Precíziós gazdálkodás. A mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban” című előadás zárta, melynek során a Kovách Imre (TK SZI) által vezetett részprojekt mutatta be eredményeit.

A Debreceni Egyetemmel együttműködésben megvalósuló projekt a precíziós gazdálkodásra, mint az agárinnováció lényeges elemére fókuszál, amelynek a legfontosabb jellemzője, hogy a gazdálkodás minden elemében kiemelt szerepe van a térinformatikai és távérzékelési megoldásoknak, a pontos méréseknek és a számítógépes vezérlésnek, A precíziós mezőgazdaság az információs technológia, a mesterséges intelligencia mezőgazdasági megjelenéseknek legfontosabb példája, olyan mezőgazdasági forradalomnak tekinthető, amelynek három meghatározója a gazdasági eredményesség és hatékonyság fokozása környezetbarát módon és társadalmi előnyök elérése érdekében. A precíziós gazdálkodás a gazdasági és környezetvédelmi célok mellett társadalmi célokat is követ: elősegíti az élelmiszer-minőség és -biztonság növelését, a csökkenő környezetterhelés révén hozzájárul a klímaváltozással és a természeti erőforrásokkal történő hatékonyabb   gazdálkodáshoz. A kutatás két alaptémája a precíziós gazdálkodás (mesterséges intelligencia) adaptálásának (például a precíziós talajminőség és hozamtérképezés, a jármű-navigációban a műholdakról vezérelt automatikus kormányzásnak) társadalmi és gazdasági meghatározói  és motivációi, valamint és a precíziós gazdálkodás terjedését segítő vagy éppen gátló kapcsolatok.

A 30 fős közönség négy, egyenként 15 perces előadást hallgathatott meg:

Bai Attila (egyetemi tanár, DE): Precíziós technológia (mesterséges intelligencia) jelentősége az "okos" gazdálkodásban"?

Czibere Ibolya (egyetemi docens, DE) A precíziós gazdálkodásra váltás társadalmi motivációi és gátjai

Balogh Péter (egyetemi tanár, DE) A kvantitatív elemzési technikák alkalmazhatósága a mezőgazdasági precíziós technológiák alkalmazásának és elfogadásának elemzésében

Kovách Imre (kutatóprofesszor, TK SZI, egyetemi tanár, DE) A precíziós kertészek mesterséges intelligencia használata

Az előadások után számos érdeklődő hozzászólás és kérdés érkezett az előadókhoz, valamint új szakmai együttműködések kibontakozásának lehetősége is felmerült, melyre okot adhat, hogy a projekt a MILAB program következő megvalósítási szakaszában is folytatódik a precíziós gazdálkodásra  vonatkozó információk terjedésének hálózati meghatározottságának kutatásával, illetve a precíziós gazdálkodásra történő részleges vagy teljes átváltás terjedésének hálózati elemzésével két nagymintás kérdőíves felvétel formájában.