2021. szeptember 10. - Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtésekben - Koltai Júlia és Ságvári Bence előadása a TK MILAB Speaker Series őszi-téli előadássorozatában

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021. tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. Az előadássorozat 2021 őszén-telén is folytatódik.

A sorozat következő állomása 2021. szeptember 14-én 10:00 órától „Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtésekben” címmel kerül megrendezésre.

Előadók:

Koltai Júlia és Ságvári Bence (CSS-RECENS)

 

Absztrakt:

Az előadás egy friss kutatás eredményeit mutatja be, amelyben egy faktoriális dizájnon alapuló reprezentatív online survey segítségével vizsgáltuk a részvételi hajlandóságot egy okostelefonokon keresztüli adatgyűjtésben való részvétellel kapcsolatban. Az elmúlt években az okoseszközök fejlődése korábban elképzelhetetlen mennyiségű emberi viselkedésre vonatkozó adatgyűjtést tett lehetővé. Az ilyen kutatásokban való részvételi hajlandóság mértéke ma már fontos nemzetközi kutatási témává vált, hiszen gyakran ez az egyik legnagyobb – és sokszor áthidalhatatlan – akadályt jelenti a kutatók számára. Kutatásunkban vignetták segítségével tesztelünk olyan különböző kutatási szcenáriókat, amelyek szenzoros adatgyűjtést is alkalmaznak, de számos jellegzetességükben eltérnek. Ezek a kutatás lebonyolítója, a vizsgálat célja, a gyűjtött adatok típusa, az adatmegosztás időtartama, az incentíva mennyisége és időzítése, és az adatgyűjtés felfüggesztésének és felülvizsgálatának lehetősége. A válaszadók demográfiai profilja mellett viselkedési és attitűdváltozókat is bevontunk a modellekbe. Eredményeink azt mutatják, hogy az adatgyűjtés tartalma és kontextusa jelentősen megváltoztatja az emberek részvételi hajlandóságát, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az alapvető demográfiai jellemzők (az életkoron kívül) és a bizalom mértéke nincs jelentős hatással. Kutatásunk az MILAB keretében fejlesztés alatt álló aktív és passzív adatgyűjtésre alkalmas okostelefonos kutatási platformunk megtervezésének szerves részét képezi. 

Az előadás online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://cutt.ly/hWXEabE

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.