2021. szeptember 21. - Részvételi hajlandóság passzív szenzoros adatgyűjtési kutatásokban - Ságvári Bence és Koltai Júlia előadásával folytatódott a TK MILAB Speaker Series sorozata

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021. tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. Az előadássorozat 2021 őszi-téli első előadásán Ságvári Bence és Koltai Júlia, a CSS-RECENS kutatói mutatták be a projekt keretében zajló kutatásukat.

Egy faktoriális dizájnon alapuló reprezentatív online survey segítségével vizsgálták a részvételi hajlandóságot egy okostelefonokon keresztüli adatgyűjtésben való részvétellel kapcsolatban. Az elmúlt években az okoseszközök fejlődése korábban elképzelhetetlen mennyiségű emberi viselkedésre vonatkozó adatgyűjtést tett lehetővé. Az ilyen kutatásokban való részvételi hajlandóság mértéke ma már fontos nemzetközi kutatási témává vált, hiszen gyakran ez az egyik legnagyobb – és sokszor áthidalhatatlan – akadályt jelenti a kutatók számára.

Kutatásukban vignetták segítségével tesztelnek olyan különböző kutatási szcenáriókat, amelyek szenzoros adatgyűjtést is alkalmaznak, de számos jellegzetességükben eltérnek. Ezek a kutatás lebonyolítója, a vizsgálat célja, a gyűjtött adatok típusa, az adatmegosztás időtartama, az incentíva mennyisége és időzítése, és az adatgyűjtés felfüggesztésének és felülvizsgálatának lehetősége. A válaszadók demográfiai profilja mellett viselkedési és attitűdváltozókat is bevontak a modellekbe. Eredményeik azt mutatják, hogy az adatgyűjtés tartalma és kontextusa jelentősen megváltoztatja az emberek részvételi hajlandóságát, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az alapvető demográfiai jellemzők (az életkoron kívül) és a bizalom mértéke nincs jelentős hatással. Kutatásuk a MILAB keretében fejlesztés alatt álló aktív és passzív adatgyűjtésre alkalmas okostelefonos kutatási platform megtervezésének szerves részét képezi. 
 

A négy fős kutatói team (Gulyás Attila, Kókai Krisztián, Koltai Júlia, Ságvári Bence) egy olyan Android/iOS applikáció létrehozásán dolgozik, amely egyesített platformot biztosít a szenzor-alapú adatgyűjtésnek, illetve a hagyományos survey-alapú adatgyűtésnek. Céljuk olyan innovatív módszertani megoldásokat kidolgozni, amelyek alkalmasak különféle társadalmi problémák vizsgálatára, az emberi viselkedés modellezésére és előrejelzésére, és ennek alapján a szakpolitikai döntéshozatal támogatására.