2021. szeptember 29. - Logical modeling in social sciences. Basics and legal applications. - Péli Gábor előadása, 2021. október 5., 10 óra

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series sorozatának következő állomása 2021. október 5-én 10:00 órától „Logical modeling in social sciences. Basics and legal applications” címmel kerül megrendezésre.

 

Előadó: Péli Gábor (TK CSS-RECENS)

Moderátor: Janky Béla (TK CSS-RECENS)

Absztrakt:

Az előadás a formális modellezés jogi alkalmazását célzó MILAB kutatáshoz kapcsolódó két prezentáció első része, - a Pólos Lászlóval (Durham Univ. UK) tartott második részre november 30-án 10.00-kor kerül sor. A prezentáció első felében példákon mutatjuk be a formális logika társadalomtudományi érvelésbeli, elméletépítésbeli alkalmazását. Utána a jogi alkalmazás lehetőségeiről és korlátairól lesz szó, bemutatva hogy a nem triviális alkalmazási korlátok nem üresítik ki az alkalmazás lehetőségeit. Eszközül a mindnyájunk által ismert (ha nem is ezen a néven ismert) elsőrendű logikát választjuk.

Az érvelés logikai modellezése kvalitatív formális módszer, mellyel egy természetes nyelvi érvelés nagy pontossággal megjeleníthető, köszönhetően a logikai nyelv alkalmasan bővíthető szótárának. Az előállt premisszákból  matematikából ismert szigorral vezethetőek le az elméletdarabból következtetések, tételek formájában. Az eljárás során mindegyik logikai elem bármikor és információ veszteség nélkül visszafordítható természetes nyelvi szövegre – elvégre kvalitatív módszerről beszélünk. A dedukciót egy szintén bemutatásra kerülő, könnyed alkalmazású tételbizonyító szoftver segíti.

A logikai formalizálással adódó következtetés a jog azon területein tűnik legjobban alkalmazhatónak, ahol zömében eldönthető kritériumok fennállása alapján szűrhető le a következmény, ilyen például a szociális jogosultságok területe. De a jogban központi szerepet játszik a mérlegelés, a jogi kategóriák helyzetfüggő értelmezése. Kiindulópontunk szerint a jogalkalmazói döntések ekkor is a kognitív tudományok eszköztárával megragadható mintákat követnek, melyek feltárása, formális modellezési keretbe helyezése lesz a november 30-i követő előadás tárgya.

Az előadás online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://cutt.ly/KEY2zi2

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.