2021. december 7. - Logikai modellezés a társadalomtudományokban - Nem-szabványos logikák és jogi alkalmazások, Prof. Pólos László előadása, TK MILAB Speaker Series

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021.tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2021. december 7-én 10:00 órától „Logikai modellezés a társadalomtudományokban – Nem-szabványos logikák és jogi alkalmazások” címmel kerül megrendezésre.

Előadó:

Prof. Pólos László (Durham University, Institute of Advanced Study)

Az előadóról

Moderátor:

Péli Gábor (TK CSS-RECENS)

Absztrakt:

"... az értelemig, és tovább..."

 

A MŰÉSZ kutatóinak, fejlesztőinek igen meggyőző eredményeket sikerült elérniük természetes nyelvi korpuszok statisztikai elemzése révén, pl. előfordulási gyakoriságok szisztematikus elemzése lehetővé tette intelligensnek tekintett emberi (vagy szervezeti) viselkedések meglehetősen pontos előrejelzését. Kiderült, hogy nem feltétlenül van szükség egy szöveg megértésére ahhoz, hogy a szöveggel kapcsolatos tartalmi kérdéseket szabatosan megválaszoljuk. 

Ritkán tévedünk még akkor is, amikor a gyors gondolkodás rutinjait követve, nem bonyolódunk a megértés útvesztőiben való bolyongásba. De, ahogy azért nem veszett ki a gyors gondolkodás, mert olcsó, s általában nem ráz; ámde átverhető, igy szükség van lassú gondolkodásra is, hasznos olyan modelleket (is) szerkeszteni, amelyek a megértés tartalmi vonatkozásairól is számot adnak. 

Ebben az előadásban egy ilyen célra létrehozott, számos területen már bizonyítottan sikeres Bayesiánus modelljét vázolom fel egy efféle tartalom megközelítésnek (Le Mens, Hannan, Hsu, Kovács, Negro, Pólos, Pontikes, SharkeyConcepts and Categories (Princeton UP 2019) s amellett érvelek, hogy az elmosódott határokkal rendelkező jogi fogalmak (pl: jogállamiság, jogosultság, stb.) alapján végzett kategorizáláson nyugvó (megalapozott) következtetések éppen ilyen modellek alkalmazásával ragadhatók meg adekvált módon, ezáltal újszerű belátásokat nyujtva.

 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://bit.ly/32VZEER

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.