2021. november 23. - Oksági gépi tanulás: lehetőségek, korlátok és társadalomtudományi alkalmazások - Janky Béla előadása, TK MILAB Speaker Series

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021. tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2021. november 23-án 10:00 órától „Oksági gépi tanulás: lehetőségek, korlátok és társadalomtudományi alkalmazások” címmel kerül megrendezésre.

Előadó:

Janky Béla (TK CSS-RECENS)

Moderátor:

Péli Gábor (TK CSS-RECENS)

Absztrakt:

Az utóbbi évtizedben a társadalomtudományi statisztika két területén zajlottak jelentős hatást gyakorló kutatások. Egyrészről a strukturális oksági modellezés mutat új utat a társadalomkutatási gyakorlatban. Másrészről a mérnök-informatikai területeken kidolgozott gépi tanulási eljárások társadalomtudományi alkalmazása forradalmasítja az ökonometriát. A két kutatási terület látszólag egymással ellentétes fejlődési utakat jelöl ki a társadalmi adatok elemzői számára: a strukturális oksági modellek a jelenlegi gyakorlatnál jóval szigorúbb előfeltevésekkel dolgoznak; míg a gépi tanulási eljárások még az elterjedt statisztikai modellek feltevéseit is szükségtelenné teszik.

Valójában az utóbbi öt évben a két kutatási irány szorosan összekapcsolódott. Egyrészt, az üzleti döntéshozatalt segítő mérnök-informatikus hátterű adatelemzők körében jelentős az igény a hatáselemzésekre alkalmas gépi tanulási eljárásokra. Másrészt, az említett  új oksági statisztika az MI adatvezérelt eljárásainak kritikáiból született. A mesterséges intelligencia-kutatások egyik meghatározó iránya éppen az oksági modelleket is alkalmazó gépi gondolkodás (machine reasoning) fejlesztése. Továbbá az utóbbi 3-4 évben az oksági gépi tanulás legnagyobb hatású eredményeinek egy jelentős része ökonometriai kutatásokhoz és társadalomtudományi (ill. epidemiológiai) alkalmazásokhoz kötődik.

Az előadásban ezt az új, interdiszciplináris kutatási irányt tekintem át, bemutatva az új eljárások kapcsán zajló izgalmas elméleti és gyakorlati vitákat is.

 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://cutt.ly/PTWJwIJ

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.