2022. szeptember 13. - Revisiting the Viscosity and Power of Legislatures: A Text Reuse Analysis with Data for Hungary - Gelányi Péter, Járay István előadása, TK MILAB Speaker Series

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021.tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2022. szeptember 13-án 10:00 órától „Revisiting the Viscosity and Power of Legislatures: A Text Reuse Analysis with Data for Hungary” címmel kerül megrendezésre.

 

Előadó: 

Gelányi Péter  (TK PTI-poltextLAB)

 

Absztrakt:

Tanulmányunkban a parlamentek viszkozitását vizsgáljuk, vagyis a kormányzati nyomással szembeni ellenálló képességüket a törvényhozás folyamata során. A tanulmány egy új adatbázist használ, amely 2796 magyar törvény és törvényjavaslat párt tartalmaz, az adatbázist textreuse módszerrel vizsgálunk, amely egy token alapú megközelítés szövegek közötti hasonlóság vizsgálatára. A törvények és törvényjavaslatok szövegeinek összehasonlításával mérjük fel az Országgyűlés hatását a törvényhozásra vonatkozóan. Elvárásaink szerint a törvényjavaslat intézményi jellemzői, valamint párt és koalíciós politika befolyásolják elsősorban a szövegbeni változások valószínűségét. Eredményeink rámutatnak, hogy a választási évek alatt benyújtott törvényjavaslatokat kisebb mértékben kerülnek módosításra. Viszont nem találtunk összefüggést a kormányzó koalíció országgyűlési többsége esetében. Illetve a kisebb koalíciós partnerhez kötődő törvényjavaslatok sem kerültek nagyobb mértékben módosításra. 

 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/uSrQP7guu2qDJHMMA

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.