2022. november 8. - Pártszakadások vizsgálata szövegbányászati eszközökkel - Molnár Csaba előadása, TK MILAB Speaker Series

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series néven indította el online rendezvénysorozatát 2021.tavaszán, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2022. november 8-án 10:00 órától „Pártszakadások vizsgálata szövegbányászati eszközökkel” címmel kerül megrendezésre.

Előadó: Molnár Csaba  (TK PTI-poltextLAB)

Moderátor: Kiss László (TK CSS-RECENS)

Absztrakt:

Napjainkban a demokratikus politikai berendezkedések talán legfontosabb szereplői a különböző pártok: vitathatatlanul az a politikai szereplő, mely párt támogatása nélkül kísérli meg a közéletet befolyásolni, hatalmas hátrányból indul. Mégis azt tapasztalhatjuk, rendszeresen előfordul, hogy egy-egy politikus, vagy akár politikusok csoportjai is valamilyen okból lemondanak ezekről az előnyökről, és kilépnek pártjukból. Ennek megértéséhez olyan adatokhoz nyúlunk, melyek a lehető legnagyobb mennyiségben állnak megbízhatóan rendelkezésünkre: beszédekhez. Segítségükkel feltárható, egyazon pártokon belül mely politikusok azok, melyek a leginkább hasonlóan nyilvánulnak meg, még ha az eltérően megnyilvánulók közötti esetleges ellentétek létét nem feltétlen tudjuk igazolni a beszédek révén sem. Az 1994-2022 közötti Magyarország hat pártszakadását vizsgálva az érintett politikusok parlamenti felszólalásainak lexikai különbözőségeit elemezzük szövegbányászati eszközökkel. Áttekintjük a pártszakadások lehetséges okait, majd megvizsgáljuk, a később távozó képviselők retorikájuk, valamint közpolitikai prioritásaik alapján mennyire képeztek homogén, a maradó párttársaiktól eltérő csoportokat. Elemezzük, a pártszakadások oka, valamint a távozó képviselők korábbi elkülönülése mennyiben függ össze.

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/MtW78K4FmJwkvMj78

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.