2023. február 21. - A mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban. A drónok használata, TK MILAB Speaker Series

Folytatódik a Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium TK MILAB Speaker Series  rendezvénysorozata, melynek során online kutatásbeszámolókat, beszélgetéseket tart a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól. A sorozat következő állomása 2023. február 21-én 10:00 órától „A mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban.  A drónok használata” címmel kerül megrendezésre.

Előadók: Balogh Péter (Debreceni Egyetem) és Kovách Imre (TK SZI).

Absztrakt:

Az előadás témája a drónok magyarországi felhasználása és elterjedésének meghatározói. Az adatok   200 precíziós gazdálkodással és növénytermesztéssel foglalkozó gazda reprezentatív mintáján 2021-ben végrehajtott kérdőives felvételből származnak.

A kutatásban alkalmazott transz-elméleti modell (ordinális logit regressziós modell) használata, valamint a kérdőívünk szerkezete és kérdései alapján eredményeink alkalmasak egy német kutatással történő összehasonlításra.  A drónok használata a precíziós technológiákon belül 17%, ami a folyamatos innováció és az inputok szelektív alkalmazása miatt várhatóan növekedni fog. A német  tanulmányban a mi kutatásunkhoz hasonló eredményeket kaptak a gazdaság mérete, a gazdálkodók életkora, főállása és végzettsége, valamint a drónhasználat elterjedtségének meghatározóinak vonatkozásban, viszont a mi új eredményünk annak a bizonyítása, hogy a mezőgazdasági felsőoktatási végzettségnek van a legnagyobb pozitív hatása a drónok használatára. Az árváltozás trendjei, a megtakarított inputok és a többletkibocsátás miatti árváltozás jelentős hatással van a drónok befogadására is, ezért az állam nagy szerepet játszhat a drónhasználat elterjedésének az ösztönzésében, különösen a képzés és a jogharmonizáció területén. 

Az előadás magyar nyelven, online, Zoom alkalmazáson kerül megrendezésre, az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: REGISZTRÁCIÓ

 

Az esemény linkjét külön e-mailben küldjük a regisztrált résztvevőknek.