2023. február 9. - Sikeresen lezajlottak az év első MILAB Speaker Series előadásai

Az év első hónapjában az érdeklődők három előadás keretében szerezhettek betekintést a TK MILAB keretén belül zajló kutatásokba és a mesterséges intelligencia világába.

Január 17-én Kmetty Zoltán „Az oltásellenesség változó arcai - szövegklasszifikációk időbeli stabilitása” címmel tartott beszámolót arról, milyen nehézségekkel jár a digitálos adatokra épülő korpuszok tematikai elmozdulása a mélytanuláson alapuló transzformer modellek használata során, és hogyan lehetséges újrakódolás nélkül felkészíteni a kihívásokra ezeket a modelljeinket. A folyamatokat az oltásellenességel kapcsolatos kommenteken keresztül bemutató előadáson 30 fő vett részt.

Január 24-én Janky Béla az oksági gépi tanulás témájában színesítette a résztvevők mesterséges intelligencia-ismereteit. Az „Oksági gépi tanulás: az alapelvektől a datasheet-ig” elnevezésű kutatás projektvezetője a kutatás kettős természetének bemutatása mellett ismertette a kutatások és üzleti adatelemzések oksági analízisében segítséget nyújtó Datasheet nevet kapó eszköz fejlesztésének körülményeit és eredményét. Az esemény  50 érdeklődő részvételével zárult, mely az idei év eddigi legsikeresebb Speaker Series előadásának számít.

Január utolsó napján, 31-én Gárdos Judit, Horváth Anna és Szöllősi Melinda a „Szöveges kutatási források tematikus feltárása a TK adatrepozitóriumaiban” címet kapott projektről tartottak előadást a résztvevőknek. A gépi szövegelemzési technikákat az archívumokon belüli kereshetőség javítására használták fel, melynek alapját a 20. Század Hangja és a TK Kutatási Dokumentációs Központ (KDK) digitális társadalomtudományos archívumai adták. Az esemény keretében bemutatták az alkalmazott gépi tanulási folyamatokat, valamint a projekt eredményeként elkészült angol nyelvű társadalomtudományos tezaurusz magyar fordítását. Az előadás 25 érdeklődő részvételével zajlott.

A januári előadásainkon résztvevők csoportja többségben külsős érdeklődőkből állt, ám a TK-n belüli részvétel is jelentős volt.