2023. június 8. - Új Lendület-kutatócsoport jön létre a TK-ban Sebők Miklós vezetésével

Az MTA Lendület Programjának idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett, 27 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 40 az élettudományok, 41 pályázat pedig a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről.

Ennek eredményeképpen új Lendület-kutatócsoport jön létre a Társadalomtudományi Kutatóközpontban Sebők Miklós vezetésével. A több mint 209 millió forintos támogatású, öt éves projekt címe: "A visegrádi országok változó globális viszonyrendszere háborús időkben – Egy mesterséges intelligencia által támogatott összehasonlító elemzés".

Sebők Miklós a TK Politikatudományi Intézet és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatóprofesszora, a szövegbányászat és mesterséges intelligencia társadalomtudományi alkalmazásaival foglalkozó poltextLAB (poltextlab.com) vezetője. A projekt során a labor munkatársaival, valamint hazai és nemzetközi partnereivel a közpolitikai napirendek gépi tanulásra épülő vizsgálatát terjeszti ki a Visegrádi országok 1990 utáni történetére és aktuális adatforrásaira.