2023. május 25. - Bírósági munka a virtuális térben: a mesterséges intelligencia alapú technológiák szerepe és jelentősége - workshop

MEGHÍVÓ

Bírósági munka a virtuális térben: a mesterséges intelligencia alapú technológiák szerepe és jelentősége - workshop

Időpont: 2023. május 25. 10.00-12.00

Helyszín: Társadalomtudományi Kutatóközpont, Jogtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4., T. épület, fszt., valamint Zoomon keresztül, amelynek elérhetősége a regisztrált részvevőknek kiküldésre kerül.

A virtuális bírósági tárgyalások technikai kivitelezése már a Covid-19 megjelenése előtt megkezdődött, azonban az online tárgyalások szerepe a pandémia alatt jelentősen felértékelődött, hiszen annak legerősebb hullámai idején ez volt a kizárólagos módja a bírósági eljárások lefolytatásának, ezzel az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosításának. A szakirodalmi diskurzusban egyre inkább az a nézet kezd uralkodóvá válni, hogy az online bírósági tárgyalások nem csupán a rendkívüli körülményekre való átmeneti reflexiót jelentik, hanem a jövőben a korábbinál nagyobb súllyal képezik majd részét az igazságszolgáltatás működésének, lebonyolításukban pedig egyre fontosabb szerep jut majd a mesterséges intelligencia alapuló technológiáknak. Az online bírósági eljárások alkalmazása ugyanakkor számos alkotmányossági dilemmát vet fel, a workshop első fél órájában a Jogtudományi Intézet három kutatója különféle (európai, ázsiai, és amerikai) alkotmánybírósági vagy legfelső bírósági döntések felelevenítésével nyújtanak bepillantást a vonatkozó alkotmányossági gyakorlat legújabb tendenciáiba. Az előadást követően kerekasztal beszélgetésre kerül sor, amelynek során a téma neves szakértői helyezik tágabb kontextusba az addig elhangzottakat.

Program:

• 10.00-10-30: a virtuális bíróságokkal kapcsolatos legújabb bírósági gyakorlat (vitaindító előadás: Chronowski Nóra [TK JTI tudományos főmunkatárs], Szentgáli-Tóth Boldizsár [TK JTI tudományos főmunkatárs], Bor Bettina [TK JTI, tudományos segédmunkatárs], utána rövid vita)

• 10.30-12.00: kerekasztal beszélgetés: a virtuális bíróságok perspektívái különös tekintettel a mesterséges intelligencia alapú szoftverek térnyerésére: globális és hazai távlatok (Homoki Péter ügyvéd; Pálfi Dóra, OBH, bírósági titkár; Ződi Zsolt [NKE ITKI], tudományos főmunkatárs)

 

A rendezvényen való online részvétel nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://forms.gle/PMHQX6GdVBXchWJ98

A rendezvény a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a 138965. számú NKFIH pályázat keretében valósult meg, az Európai Unió RRF-2.3.1-21-2022-00004 projekt, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.