2023. november 30. - Grad-Gyenge Anikó adott elő a TK MILAB Speaker Series sorozatában

2023. november 30-án Grad-Gyenge Anikó tartott előadást a TK MILAB Speaker Series kereteiben Megtanulhatja-e az AI a szerző stílusát – a szerzői jog legújabb megválaszol(hat)atlan kérdései címmel. Az előadás a generatív MI szerzői jogi szabályozás elé állított legnagyobb kihívását járta körül. Miben áll a szerzői stílus, milyen szerzői jogi eszközök lehetnek alkalmasak a stílus hatékony védelmére és milyen szerzői jogi eszközökkel lehet fellépni az ilyen, legújabb kori műhamisítások ellen?

A korábban létrehozott alkotásokból, más védett teljesítményekből (pl. előadóművészi teljesítményekből) táplálkozó MI alkalmas lehet arra is, hogy olyan új eredményeket hozzon létre, amelyek megtévesztően hasonlítanak az eredeti alkotó műveihez, akár az alkotó újabb műveiként is eljuthatnak a közönséghez.

Ez a lehetőség felveti azt a kérdést, hogy az alkotói stílus utánzására kialakult eszközök (személyiségvédelem, versenyjogi eszközök) vajon ténylegesen alkalmasak-e a hatékony védelemre, vagy akár a szerzői jogi védelem eszközei is igénybevehetők lehetnek?